Met een fluisterboot door de Biesbosch Wandelster goes Vaarster
Hoewel je ook kan wandelen door de Biesbosch is een boot, het liefst een kleine, toch wel hét middel om dit natuurgebied te verkennen. Voor mijn verjaardag kreeg ik van m’n vriend een etentje en overnachting bij Herberg de Kop van ’t Land (aanrader!!) en we besloten de dag erna een vaartocht te maken door de Hollandse Biesbosch met Wim van Pak je Biezen.
Om 11 uur worden we op de boot van Wim verwacht, we zijn de enige twee passagiers op de fluisterboot en het is rustig op het water. Wat wil je: het is half november. De kans op regen en kou is behoorlijk groot. Koud is het wel, maar daar hebben we ons op gekleed. En regen? Geen drupje te zien tijdens de tocht. Wel worden we verwend met prachtige wolken, regenbogen, glasheldere weerspiegelingen op het water en de informatie die Wim ons geeft over het gebied en zijn bewoners.
Fluisterboot
Het is lekker stil op het water. Met uitzondering van de twee momenten waarop luid-pratende roeiers langs ons schieten en twee plezierjachten voorbij varen. Wim vaart met een fluisterboot waarmee we kleine vertakkingen van het water op kunnen. Plekken waar je met de standaard rondvaartboot niet kan komen. Halverwege de tocht stopt Wim de motor en krijgen we thee en koffie. Dit is erg welkom, want mijn handen zijn toch best koud geworden. Bij de warme drank eten we een cake gemaakt door de vrouw van Wim. Heerlijk! Ik word erg blij van de kleinschaligheid van deze rondvaart.
Bevers, burchten en bubbels
De Biesbosch staat onder andere bekend om zijn bevers. Ik hoop dan ook al weken dat we er één of meerder te zien krijgen. We zien burchten en plekken waar de bevers eten – daar liggen grote hoeveelheden afgekloven hout – maar een bever krijgen we niet te zien. Wel wijst Wim ons op bubbels, afkomstig van een bever die onder water zwemt. Met onze ogen volgen we deze bubbels, wachtend tot de bever die ze produceert boven water komt. Tevergeefs. Hij ontsnapt aan ons zicht.
Vogels
Gelukkig zijn bevers niet de enige dieren die in de Biesbosch wonen. Wim heeft een vogelgids mee en laat ons daarin zien welke vogels we horen. Een daarvan is de Cetti’s Zanger. We horen hem diverse keren zingen, maar hij laat zich niet zien. Het blijkt dat dat niet zo gek is. Onze gids is opgegroeid in de Biesbosch en heeft deze uitbundige zanger nog nooit gezien. Het zou dus wel heel bijzonder zijn als je deze kleine zanger spot.
Ook de IJsvogel vertoeft in de Biesbosch. We zien de holen, aan de onderkant van platliggende bomen aan de waterkant, maar de vogels zelf? Ook in geen velden of wegen te bekennen. Het wordt een beetje eentonig. Nee, dat is niet waar. Het is een geweldige excursie.
Wim wijst ons op nog een andere vogel, een watervogel genaamd Dodaar. Hij ziet hem een paar keer wegduiken en volgens mij ziet m’n vriend hem ook. Ik moet het doen met een vage schim in de verte waarvan ik vermoed dat het een Dodaar is. Toch maar eens terug naar de Biesbosch met m’n verrekijker.
Wat vond ik ervan?
Ik denk dat je uit bovenstaand enthousiaste verhaal het antwoord wel kan halen: geweldig! Onze gids, Wim, vertelt veel over de Biesbosch – vroeger en nu – en laat veel zien. Fijn is dat hij niet de hele tocht door praat, maar dat we ook gewoon in stilte de natuur om ons heen kunnen bewonderen. Ik zeg: pak je biezen en ga varen!