Trage tocht Amerongen Genieten van herfstkleuren

Het is alweer even geleden dat ik deze trage tocht liep, maar ik wil hem je niet onthouden. Wat een prachtige wandeling die je zeker in de herfst moet lopen vanwege de prachtige kleuren!

De wandeling begint bij het kasteel in het pittoreske Amerongen. Door het wandelen ontdek ik stukjes van Nederland die op mijn “hier zou ik wel willen wonen” lijstje gaan. De omgeving van Amerongen is er daar één van. Midden op de prachtige Utrechtse heuvelrug en toch dichtbij grotere plaatsen zoals Veenendaal en Wageningen. Ik heb me vergaapt aan de schattige huisjes waar ik langs wandelde. En natuurlijk aan de natuur met alle herfstkleuren van de regenboog en de vele paddenstoelen.

Eenzame en oude eiken

Al snel verlaat je Amerongen, zo groot is het niet, en loop je Boswachterij de Amerongse Berg in. Je “beklimt” de berg en daalt hem weer af om vervolgens weer een stukje te klimmen naar de Eenzame Eik. Toen ik daar was, was deze niet zo eenzaam. Om de eik heen zijn in een cirkel bankjes geplaatst. Een geliefde plek om te zitten. Ik ben dus maar snel weer doorgelopen. Interessant is dat het bos eromheen, het Sterrenbos, van origine de vorm heeft van een spakenwiel met acht spaken. De Eenzame Eik staat in het centrum van dit wiel.

Even later kwam ik de Oude Eik tegen. Tenminste…..ik denk dat ik hem gezien heb. Er stond een afgezaagde eik op de plek waar volgens Google Maps deze oude knar moest staan. Weinig indrukwekkend vond ik hem. Sorry, Eik!

Van bos naar uiterwaarden

Het grootste gedeelte van de tocht loopt door bos, maar tijdens het laatste stuk loop je langs de uiterwaarden van de Nederrijn. Ik was daar wel blij mee. Ik hou van bos, maar ik hou nog meer van afwisseling. Op de kaart zag ik dat er in de uiterwaarden vroeger een kasteel, Lievendaal, lag. Van het kasteel is helaas niks meer te zien, behalve een eilandje met een gracht erom heen. Helaas lag er op het eilandje behoorlijk wat vuilnis, blijkbaar is het een geliefde hangplek voor jongeren.

Horeca

De horeca die ik onderweg tegenkwam, vond ik er niet aantrekkelijk uit zien en ik besloot door te lopen naar Amerongen om wat te eten te scoren. Dom genoeg had ik m’n fruit en noten voor onderweg thuis laten liggen en was ik rond lunchtijd begonnen aan de wandeling. Tip: haal voor de wandeling wat lekkers bij Bakker Overeem in Amerongen.

Wat vond ik ervan?

Ik vond het een prachtige wandeling! Leuk ook om in Nederland wat hoogteverschil, ook al is dit minimaal, te hebben. Ook fijn was dat de toch grootendeels onverhard was. Daar maak je mij blij mee :-). Deze wandeling nodigt uit om de rest van de Utrechtse Heuvelrug te gaan ontdekken.

Wat is jouw favoriete wandeling in deze omgeving?