Rotterdamse dierenkunstroute De stad blijkt een dierentuin te zijn

Rotterdam, dieren en wandelen. Een combinatie die ik natuurlijk wil proberen. Twee jaar geleden kreeg ik op een netwerkbijeenkomst het boekje van de Rotterdamse Dierenkunstroute van het Dierenmuseum. Deze lag sinds die tijd te verstoffen in de kast. Tijd om er eindelijk eens mee op pad te gaan!

Route

Je kan bij deze wandeling kiezen uit 2 lengtes: 4,5 of 7 km. De route van 4,5 km begint bij Rotterdam CS, die van 7 km bij het Wereldmuseum. Ik kies natuurlijk voor de route van 7 km, maar begin wel bij CS. Ik maak dus zelf m’n route, maar dit is niet de meest handige optie. Gewoon het boekje volgen is makkelijker.

Regentessebrug

Als je Rotterdam nog niet goed kent, is dit ook een geschikte route om wat bekende hoogtepunten van de stad te zien zoals de Erasmusbrug, de Markthal met daarnaast de kubuswoningen en de Laurenskerk. Middels de route doorkruis je bijna het hele centrum van Rotterdam. Erg leuk!

Leeuwenpoten in een electriciteitshuisje (dierenkunstroute)

Kijk omhoog

De meeste dierenkunst op deze route ligt niet voor het oprapen. Je moet regelmatig omhoog kijken en wat verder van een gebouw af gaan staan om de kunst te zien. Ik verbaas me over de hoeveelheid dieren die op en aan gebouwen in Rotterdam aanwezig zijn. Ik fiets er verdorie regelmatig langs en ze zijn me nooit opgevallen. Zo woon ik al 10 jaar in Rotterdam, maar de gevelornamenten en glas-in-lood-ramen in het gebouw aan de Nieuwe Binnenweg 38-116 zijn compleet nieuw voor me. En dat terwijl deze afbeeldingen van de dierenriem en de vierjaargetijden zijn aangebracht om de buitenkant van het gebouw niet te saai te maken.

Nieuwe Binnenweg 38-166 (dierenkunstroute)

Nieuwe Binnenweg 38-166 (dierenkunstroute)

Het is grappig om te zien dat mensen om me heen met me mee beginnen te kijken. Ik sta daar met een boekje in m’n hand zeer ge├»nteresseerd naar de ingang van een boekhandel te kijken. Iedereen loopt gehaast in en uit, maar af en toe word ik opgemerkt door een voorbijganger die dan ook even een blik werpt op de beelden die de ingang verfraaien. Soms kijkt hij verbaasd en blijft wat langer kijken, soms haalt hij zijn schouders op en loopt snel door. We zouden wat vaker stil moeten staan en om ons heen moeten kijken.

De dierenkunstroute in andere steden

Het dierenmuseum heeft niet alleen in Rotterdam een dierenkunstroute gemaakt. Ook in Den Haag, Delft, Gouda en Nootdorp zijn dierenkunstroutes te lopen. Ik denk dat ik die in Den Haag ga combineren met mijn doel om dit jaar in alle provinciehoofdsteden te wandelen. De andere drie routes wil ik ook zeker een keer lopen!

Ooievaar op het gemeentehuis (dierenkunstroute)

Wat vind ik ervan?

Ik vind de Rotterdamse dierenkunstroute een leuke en originele route! Ik heb veel nieuwe dingen gezien in “mijn” stad en door de uitgebreide beschrijving ook veel geleerd over een aantal gebouwen in Rotterdam. Het lopen van de dierenkunstroute is een goede manier om de stad te leren kennen, of je er nou al jaren woont of er voor het eerst bent.

Sinds ik deze route heb gelopen, zie ik meer en meer dieren in het straatbeeld. Grappig hoe anders ik ben gaan kijken en hoe ze me nu wel opvallen.

Heb jij weleens een dierenkunstroute gelopen? Ik lees graag wat jij ervan vond.