Wandelen met Natasja in Schipluiden

Wandelen met Natasja De trambrugroute in Schipluiden

Het duurde even, maar toen was het eindelijk tijd voor de tweede wandeling in de serie “Esther wandelt met…”. Ik ging met Natasja op pad in Schipluiden.

Natasja heb ik zo’n 10 jaar geleden leren kennen via Twitter bij een borrel. Het klikte en nog steeds zijn we vriendinnen. We organiseren elk  jaar een zomerborrel voor iedereen die wil komen in Scheveningen, zijn samen naar Spanje geweest, hebben een keer oud&nieuw in Antwerpen gevierd, komen bij elkaar eten en kletsen wat af. En vandaag gaan we dus weer eens wandelen. Natasja heeft in de ochtend een afspraak in Schipluiden, dus spreken we daar af. Als ik aankom, vertelt ze dat ze niet helemaal fit is en stelt voor om een korte route te lopen. We kiezen voor de Trambrugroute, een wandeling van bijna 7 km.

Dorpstraat Schilpluiden, trambaanroute

De trambrug in de Trambrugroute

De naam van de route wordt ontleend aan de tramburg waar we onderdoor wandelen. Hij valt me niet op en aan het einde van de route vraag ik aan Natasja waar die trambrug nou was. Verder is mij ook niet bekend dat er een tram door Schipluiden rijdt. Even googelen… Het blijkt dat er vroeger stoomtrams reden die groenten uit het Westland naar Delft vervoerden. De brug is een Rijksmonument en werd van 1910 tot 1912 gebouwd en in 1968 werd de tramlijn opgeheven. De brug is sinds 1974 in gebruik als fietsbrug.

De route

De route start vanaf de golfbaan in Schipluiden. Handig als je nog even moet plassen voor je gaat wandelen. Of als je voor of na de wandeling zin hebt in een kop koffie of iets te eten. Het eerste deel lopen we over een saai fietspad langs sportvelden, aan het einde van de route lopen we hier helaas weer. Gelukkig komen we al snel in het centrum van Schipluiden dat erg pittoresk is en aan het water ligt. Natasja en ik drinken wat bij een winkeltje annex cafeetje vol tierelantijntjes. Alles is te koop, ook de stoelen waar we op zitten.

Theestop tijdens de trambrugroute

Na het centrum komen we op het jaagpad op de Vlaardingsekade (dat onder de trambrug doorloopt). Net voorbij de trambrug zien we aan de overkant molen Korpershoek liggen. Hij staat er prachtig bij  met de strakblauwe lucht als achtergrond. Deze molen dankt zijn naam dankt zijn naam aan de karpers die op deze plek paaien en kuit schieten. Dat zal wel de reden zijn dat we aan de kade vissers zien zitten. Ik hoop natuurlijk stiekem dat ze niks vangen.

Molen korpershoek trambrugroute

Bij het verlaten van het jaagpad loopt de route langs weilanden om vervolgens langs de golfbaan en de sportvelden weer terug te keren bij het beginpunt. De route bestaat voor meer dan de helft uit verharde paden, alleen de Vlaardingsekade is niet verhard. Gelukkig omvat deze een groot deel van de route.

Wat vindt Natasja ervan?

Natasja vertelt dat het niet de mooiste route is die ze ooit gelopen heeft en ze zou er niet speciaal voor naar Schipluiden afreizen. Ik beaam dat. Vooral het stuk langs de sportvelden is erg saai en lelijk. Ze vindt het wel leuk om wat meer van Schipluiden te zien, omdat ze regelmatig in deze buurt komt. Verder was het natuurlijk fijn om al wandelend bij te praten, we hadden elkaar al een tijdje niet gezien.

Wil je ook een keer met me wandelen? Leuk! Stuur me een berichtje en we plannen wat.