Wormerveer aan de Zaan

Groene Wissel Wormerveer Rondje Zaan

Wormerveer. Niet direct een plaatsnaam waar ik warm van word. Het klinkt als een provinciestadje waar ik nog niet dood gevonden wil worden – excuses aan iedereen die met plezier in Wormerveer woont. Toch liep ik er een leuke en verrassende wandeling langs de Zaan waarbij ik ook nog eens m’n armspieren trainde.

Waarom ga je dan in Wormerveer wandelen, als je er geen positief beeld van hebt? vraag je je misschien af. Dat zit zo: ik was een dagje bij m’n vriend in Alkmaar, zocht een wandeling die te bereiken was met het OV, deels door een stad ging en ongeveer 10 km lang was. De keuze was beperkt en viel op Wormerveer.

Uitzicht over de Zaan vanuit Wormerveer

Route

De Groene Wissel Wormerveer is een wandeling van 10 km die begint en eindigt bij het station.Ik loop de route met een GPX track per ongeluk “verkeerd om”, maar dat maakt natuurlijk niks uit. Tijdens bijna de gehele wandeling loop je langs de Zaan en heb je mooie uitzichten over het water naar de overkant en deels over uitgestrekte weilanden. Ik heb geluk dat het een mooie zonnige winterdag is en het water er stil bij ligt. Prachtig! Bij de eerste aanblik op de oude pakhuizen en de weerspiegeling daarvan, wint Wormerveer een beetje m’n hart. Dat ik een groot deel van de route omringd werd door de geur van cacao uit de cacaofabriek hielp misschien ook wel een beetje mee.

Pakhuizen Wormerveer

De route loopt vanuit Wormerveer richting Oost- en Westknollendam, twee uiterst schattige dorpjes die over het water met elkaar verbonden zijn middels een trekpontje. Het pontje ligt aan de overkant van het water dus moet ik het eerst naar me toe halen om vervolgens al draaiend aan het wiel weer naar de overkant te gaan. M’n armen branden!

Pontje tussen oost en west knollendam

Wormerveer

Oud en nieuw

Als liefhebber van water en de overgang van stad en industrie naar platteland kan ik m’n hart ophalen tijdens deze wandeling. Het is een mengelmoes van oude – soms in vervallen staat – en nieuwe gebouwen, van woonhuizen en industrie en bebouwing en uitgestrekte velden. Ik vind het jammer dat de wandeling maar 10 km lang is!

Wormerveer weilanden

Geiten

Onderweg kom ik langs een veldje met wat zeer nieuwsgierige geiten. Ik maak kennis met ze en we doen een fotoshoot, al zijn ze door hun nieuwsgierigheid niet de beste modellen. Ik maak vooral foto’s van geitenneuzen die zich te dicht bij de camera bevinden. De rest van de wandeling kom ik slechts een verdwaalde hond en een kat tegen. Ik vermoed dat je in het voorjaar en de zomer wel meer dieren zoals koeien en schapen met lammetjes ziet.

Geit Wormerveer

Wat vind ik ervan?

Als je zo weinig van een omgeving verwacht als ik deed van Wormerveer kan het alleen maar meevallen. En dat klopt! De Groene Wissel Wormerveer is een leuke, korte stadswandeling langs de Zaan. Ik heb ervan genoten en raad hem iedereen aan die van wandelen aan de rand van een stad houdt.

Wormerveer vervallen fabriek

In de nacht van 16 op 17 juni 2018 zal ik meelopen tijdens de Nacht van de Vluchteling. Ik loop van 40 km van Rotterdam naar Den Haag om geld binnen te halen voor Stichting Vluchteling. Deze stichting zet zich in voor vluchtelingen wereldwijd die huis en haard hebben moeten verlaten door oorlog en geweld. Ze zorgt voor o.a. schoon drinkwater, medische hulp en onderdak. Help jij mij helpen? Klik op de afbeelding om me te sponsoren.

Nacht van de Vluchteling