Rondje Hillegersberg-Schiebroek Wandelen in m'n achtertuin

Het is weer tijd om te beginnen met trainen voor de Nacht van de Vluchteling. Omdat ik niet weet hoe mijn knie het houdt, besluit ik een niet zo lange wandeling vanuit huis te maken: het rondje Hillegersberg-Schiebroek. Dit is een route door groen en bebouwing aan de rand van Rotterdam

Wandelen Hillegersberg en Schiebroek

Ik prijs me gelukkig met mijn groene plekje in de Randstad. Ingeklemd tussen het vliegveld, de A20 en de A13 kijk ik vanuit m’n woonkamer uit op groen. Ik stap zo mijn huis uit de vele parken in die de wijken Schiebroek en Hillegersberg rijk zijn. De parken zijn in deze tijd van het jaar nog niet echt groen, dus ik neem me voor later dit jaar het rondje nog een keer te lopen. Gelukkig zijn er al wel krokussen te zien die de boel opfleuren!

Park Schiebroek

Krokussen Schiebroek

Rondje Hillegersberg-Schiebroek

De route van rondje HIS brengt je in 11 kilometer naar mooie plassen en singels, de eerder genoemde parken en historische en moderne gebouwen. Halverwege heb je een prachtig uitzicht over de Bergse Voorplas richting de skyline van Rotterdam. De route is twee kanten op bewegwijzerd met blauw-gele bordjes. Officieel is station Rotterdam Noord het start- en eindpunt, maar je kan op elk punt van de route beginnen. Als je 11 kilometer te lang vindt, zijn er op diverse punten bus-, metro- en tramhaltes zodat je de route in kan korten.

Skyline Rotterdam

Historische monumenten

Op een groot deel van de het rondje HIS fiets of loop ik wekelijks, al 10 jaar lang. Je kent het wel: even snel een boodschap doen, hup naar de tram, oh ja, ik moest ook nog even naar de wijnhandel. Wat ik onderweg tegenkom, zie ik bijna niet meer. Het leuke van wandelen in mijn woonomgeving is dat ik weer even stil sta bij alles wat er hier te zien is. Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet dat de Hillegondakerk het oudste kerkgebouw van Rotterdam is. De routebeschrijving geeft hier uitgebreide informatie over.

Oude Schuur Hillegersberg

Een prachtig stukje Schiebroek vind ik de Hoge Limiet. Ik leer dat dit het laatste authentieke stukje Schiebroek-Noord is. Thuis zoek ik nog wat informatie op in het online stadsarchief. Hier lees ik dat een limiet vroeger de grenslijn was tussen twee gebieden, in dit geval tussen de drooggelegde Schiebroekse polder en de polder De Honderdtien Morgen en tussen de dorpen Schiebroek en Hillegersberg. Superleuk om dit soort dingen over mijn omgeving te leren.

Krokodil

Stadsnatuur

Al dat groen zorgt voor veel “wildlife” in dit stukje stad. De vele zwanen, andere watervogels, halsbandparkieten, duiven en meeuwen die ik tegenkom doen me denken aan de film “Wild in de Stad” die ik pas zag. Als je goed om je heen kijkt, is er voldoende leven te zien. Naast de gewone huis-, tuin- en keukeneenden zie je langs de Rotte bij de molen ook een groep bijzondere eenden. Het ziet er uit als een particuliere tuin waar iemand deze dieren houdt. Ik blijf even stilstaan en bewonder eenden met blauwe snavels, eenden met rode snavels, zwarte en lichtgrijze eenden…wat een variatie!

Eenden

Zwaan Schiebroek

Wat vind ik ervan?

Ik vind de wandeling vooral leuk omdat ik wat leer over mijn directe woonomgeving, maar ik denk dat hij ook erg leuk is voor mensen die houden van wandelen op de grens van stad en natuur. Je moet hem niet lopen als je niet alert wil zijn op hondenpoep, bang bent voor honden, en stilte en rust zoekt. Als je in Schiebroek of Hillegersberg woont, mag je deze wandeling zeker niet missen!

Hondenpoep

Nog meer foto’s zien? Dat kan hier op Facebook.

In de nacht van 16 op 17 juni 2018 zal ik meelopen tijdens de Nacht van de Vluchteling. Ik loop van 40 km van Rotterdam naar Den Haag om geld binnen te halen voor Stichting Vluchteling. Deze stichting zet zich in voor vluchtelingen wereldwijd die huis en haard hebben moeten verlaten door oorlog en geweld. Ze zorgt voor o.a. schoon drinkwater, medische hulp en onderdak. Help jij mij helpen? Klik op de afbeelding om me te sponsoren.

Nacht van de Vluchteling