Rotterdam Zuid

Als inwoner van Rotterdam Noord kom ik niet zo vaak op Zuid. Nou ja, ik kom er wel, maar meestal niet verder dan Lantaren Venster. Daar moet verandering in komen, want Zuid is leuk!

Rotterdam Zuid is het gedeelte van Rotterdam dat – surprise, surprise – ten zuiden van de Maas ligt. Voor mij vanuit het uiterste noorden van Rotterdam best een eind fietsen. Ik besloot dan ook met de metro naar het beginpunt van de wandeling te reizen. De wandeling die ik deed, vond ik via Wikiloc en is 14 km lang.

Route

De route voert je vanaf de metrostation Maashaven gelegen naast de Maassilo, langs de Maashaven, door de wijk Charlois en het Zuiderpark, langs de Kuip en de Nieuwe Maas, door de wijken Feijenoord en de Kop van Zuid om vervolgens weer terug te keren bij het metrostation. Ik vond het een mooie route met interessante gebouwen, veel groen en een diversiteit aan wijken. Zeker een aanrader!

Gebouwen

Het eerste gebouw dat je tegenkomt op de route is de Maassilo, een imposant gebouw dat voor mij vooral indrukwekkend is door zijn omvang. Als je de kans hebt, moet je er eens een concert bijwonen. Wat een geweldige lokatie!

Maassilo

Het volgende interessante gebouw op de route is van Meneba,de Meelfabrieken der Nederlandse Bakkerij. Het oudste gedeelte van deze fabriek stamt uit 1913 en er zijn in de loop der jaren delen aangebouwd. Ik kan verder niet veel zinnigs over het gebouw vertellen, zo weet ik niet eens wie die man op het plakkaat op de foto is.

Meneba

Het derde en laatste gebouw dat ik hier noem, zijn twee gebouwen: de gaskoepels in het Mallegatpark. Ja echt, het Mallegatpark. Ik had er nog nooit van gehoord, maar blijkbaar is er behoorlijk wat om te doen geweest in verband met vervuilde grond. Het park is gesaneerd en ligt er weer netjes bij. Ik moest thuis even googelen wat de functie van de koepels is, want ze lagen er nogal verlaten bij. Dat klopt ook wel, want ze worden momenteel nog niet gebruik. In de toekomst komt er een eSport-centrum met tv-studio in.

Gaskoepel in Mallegatpark

Bovenstaande gebouwen zijn niet de enige interessante gebouwen die je tijdens de wandeling kunt bewonderen. Je komt ook nog langs het zuidelijke garagegebouw van de Maastunnel, molen de Zandweg en het pand van Hunter Douglas.

Zuidelijk garagegebouw Maastunnel

Groen

Ondanks dat het een stadswandeling is, is de wandeling op grote stukken behoorlijk groen. Dit komt mede doordat je het Zuiderpark over de gehele lengte doorkruist.

Zuiderpark

Neemt niet weg dat er ook heel veel “beton” in deze wandeling zit. Ik hou er wel van.

Geen groen te zien

Haven

Denk je aan Rotterdam, dan denk je aan de haven. Er is genoeg water te zien tijdens het rondje door Zuid: de Maashaven, de Nieuwe Maas op 2 verschillende plekken en de Rijnhaven. Ik zou niet in een stad zonder water kunnen leven en werd dan ook erg blij van onderstaande beelden.

Maashaven
Maashaven met zicht op de SS Rotterdam
Uitzicht vanaf IJzerwerkerkade

Wat vond ik ervan?

Ik vond het een leuke manier om de stad waar ik woon beter te leren kennen. Ook voor niet-Rotterdammers is het een afwisselende, interessante wandeling denk ik. Wel vond ik de wandeling lang voor een stadswandeling. Doordat er zoveel te zien is, stond ik veel stil. Ik heb de route dan ook niet volledig gelopen, maar ben afgehaakt bij de Rijnhaven en heb daar de metro weer naar huis genomen.

Ben je geïnteresseerd in Rotterdam Zuid en wil je deze wandeling gaan lopen, bekijk dan eens de facebookpagina van Dit is Zuid, een stichting die de veelzijdigheid van Zuid laat zien door onder andere rondleidingen door wijken en gebouwen en het jaarlijks uitbrengen van de Kaart van Zuid.