reeuwijkse plassen

Driebruggen – Reeuwijkse plassen Weilanden en water

Na een korte vakantie in Sofia had ik nog wat dagen vrij en het was mooi weer. Een goede reden om een wandeling te maken. Ik koos voor een Nederlands landschap vol weilanden en water.

Het begin- en eindpunt van de route ligt in Driebruggen, vlakbij de Reeuwijkse plassen waar je tijdens de wandeling langsloopt. De wandeling is een verzameling van weilanden, water, koeien, vogels en vergezichten. Lekker Nederlands na een paar dagen exotisch Sofia. Ik vond de route via Wikiloc waar ik las dat het een van de wandelingen uit het boekje De groenste wandelingen in de Randstad is. Als de rest van de wandelingen in dit boekje net zo mooi zijn, is het een aanrader.

Groen, groener, groenst…en blauw

De route is zo groen, het deed bijna pijn aan m’n ogen. Tussen al dat groen was veel blauw te vinden, zowel in de lucht als in de weerspiegeling op het water. Water in sloten en in de Reeuwijkse plassen. Ik had echt de perfecte dag uitgekozen voor deze wandeling: wolken, zon en water dat hoog stond. Echt snel liep ik dan ook (weer) niet. Overal moest ik stilstaan om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken.

doorkijkjezwanen driebruggen

Kippenkade

Een deel van de route loopt over de Kippenkade – what’s in a name? Een mooi smal pad met aan de ene kant een plas en aan de andere kant een sloot. Langs dit pad liggen allemaal stukjes land met uitzicht op de plas.

Helaas zijn de kavels voornamelijk privéterrein en staan er overal bordjes dat je er niet op mag of zijn de toegangsbruggetjes afgesloten. Gelukkig is de familie Van Rijn zo vriendelijk om een deel van hun terrein open te stellen voor publiek, mits dit publiek van stilte houdt en zich gedraagt. Daar kon ik wel mee leven en ik ben een kijkje gaan nemen.

Toegansbordje kavel reeuwijkse plassen

Op het terrein staan een paar bankjes en er ligt een oude boot die helemaal overwoekerd is met planten. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over de plas. Bedankt, familie van Rijn.

Uitzicht over de plas

Koeien, schapen en vogels

Zoals het hoort in een oer-Nederlands landschap zie je tijdens deze wandeling koeien, schapen en veel vogels. Je moet vooral niet bang voor koeien zijn, want die kunnen je pad enkele keren kruisen. Ook liep ik tussen de schapen, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand bang is voor deze wolbalen.

zwanen driebruggen

koe driebruggen

Schaap

Wat vond ik ervan?

Een mooie wandeling! Ik loop het liefst over onverharde wegen en ik kwam wat dat betreft goed aan m’n trekken. Er zit een behoorlijk lang stuk verharde weg in, maar de omgeving maakte dat goed. Het onverharde zorgde er voor dat ik diverse keren natte voeten kreeg door het lange gras en de zompige grond. Gelukkig had ik open wandelschoenen aan. Zorg dus, vooral bij kouder weer, voor waterdichte schoenen. En voor genoeg eten en drinken, want onderweg kom je niks tegen, los van een watertappunt dat niet werkte toen ik er was. Ik kocht een appeltje – letterlijk voor de dorst – bij de supermarkt in Driebruggen aan het einde van de wandeling.

Heb je deze route ook gelopen? Ik ben benieuwd wat jij ervan vond.

Boerderij en reflectie